ЗА НАС

Туристическият информационен център предоставя на гражданите и гостите на общината всякакъв вид туристическа информация, зали за обучение под наем, технически услуги, изготвяне на проектна документация и управление на проекти, възможност за презентации и изложби, постоянно изложение на местни производители, еко и вело маршрути с водачи.

Основните приоритети на Центъра са свързани с: презентиране и рекламиране на община Велинград, повишаване качеството на съвкупния туристически продукт в региона, популяризиране на местните занаяти и продукцията на местните производители, съхраняване на традициите, техническо обслужване на гражданите и гостите на града, информационно обслужване и организация на средния и дребен бизнес, повишаване на квалификацията на кадрите по браншове.

Ежегодно ТИЦ организира „Базар на занаятите” и изложба-базар на гоблени, благотворителни коледни и великденски базари.

ТИЦ разполага с 350 кв.м. изложбена площ, компютърна зала и зала с 40 места, която може да бъде наета за бизнес срещи, обучения, семинари и презентации.

Зaбележителности в региона

Защитени местности

Клептуза – Клептуза е най-големият карстов извор в България с дебит 580-1180 л/с. Намира се на десния бряг на Чепинска река, до планинския склон. Защитената местност е с площ от 412 хектара и в нея се опазват дървета черен бор на възраст между 100 и 160 години. Горския масив е разположен по склона над извора.

Валявиците” – обявена е през 1986 г., с площ 73 хектара по поречието на р. Яденица, с цел опазване на смърчови и елови гори и местообитанията на мечка, сърна, глухар и др.

Рогачица” – обявена 1981 г. с цел опазване на стари елови и смърчови гори в района на УОГС Юндола.

Черновец” /”Арапчал”/ – опазват се местообитанията на застрашените видове глухар и лещарка, намиращи се в района на УОГС – Юндола,

Природни забележителности

Филибелийска поляна” – находище на планинският божур с площ от 1.2 хектара, декоративно и ценно медоносно растение.

Меандрите” – завоите по течението на р. Рибна са обявени за защитени през 1995 г. и са с площ 24,5 хектара. Намират се на 1800м надморска височина в местността Кара тепе.

 Пашови скали – обявен от 1981г., разположени в околностите на Юндола представляват красив скален масив, от който се наблюдава голяма част от Родопите, Рила и Пирин.

Сухата Лъка” – намира се в района на Чехльово. В отдела се намират 7 вековни дървета смърч с прави, дебели, здрави и гладки стъбла.

Пещера „Лепеница” – намира се на 9 км югозападно от Велинград. Дължината и е 1525 м.. Образувана е в протерозойски мрамори, с двуетажни галерии, с подземна река и езера.

Славееви скали – скален феномен в близост до Велинград. В близост има археологически обект – светилище

Исторически и археологически обекти

Светилище на връх Острец – уникално светилище на тракийското племе беси, което все още се разработва от екипа на проф. Диана Гергова. Открити се ритуален жезъл, украсен със змийски глави, голямо количество богато орнаментирана тракийска култова керамика, многобройни монети от римската епоха. Светилището има потенциал да стане  национален обект

Светилище в м. Свети Илия – намира се над извор Клептуза, мащабен археологически обект на тракийското племе беси от VI в. преди Хр. Наблизо е построен малък храм със същото име.

Параклис Свети Спас – местността е посещавана от незапомнени времена от хора, свързващи лечебните й свойства със светията на здравето.

Исторически музейсъздаден 1909 г. съхранява и проучва над 21000 исторически артефакта. Музеят е един от 100-те национални туристически обекта и фигурира в каталога „Музеите на света”, издаван в Мюнхен, Германия.

Църква Св.Троица – това е най – старата черква в региона, построена е през 1816 г. върху основите на стара каменна църква

Елин връх – там има параклис „Свети Илия” /закрилник на домовете на хората”. От върха се открива изключителна гледка към Чепинското корито и Велинград.

Пресечна точка на 24 меридиан и 42 паралел /24° ИД и 42° СШ/ – намира се над езерото Клептуза и е рядко срещащо се на сушата пресичане на паралел и меридиан с реципрочни цифри.

ВЕЛИНГРАД

Велинград е предпочитана целогодишна туристическа дестинация. По изобилие и разнообразие на минералните си води градът се нарежда на първо място в България и е един от най-известните балнеоложки и климатични центрове в България и в Европа.

Успешно се развива здравния туризъм, а през последните години значително място заема и СПА туризма. През 2008 година Велинград е обявен за СПА столица на Балканите

Планинският климат, многобройните и разнообразни минерални извори, слънцето и чистият въздух превръщат Велинград в едно от най-привлекателните кътчета в България. Балнеологията тук е развита на световно ниво и затова редица туристи, търсещи рекреация и пълноценен отдих, идват тук.

ВЕЛИНГРАД
Булевард Съединение
Велинград булевард
Велинград изглед
Велинград СПА столица
Велинград сцена център
Велинград център
Велинград църква
Велинград
Велинград1
Велинград2
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Закрит басейн Велинград
Изглед Велинград
изглед на Велинград
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Клептуза езеро1
Клептуза езеро2
Клептуза езеро3
Клептуза езеро4
Маршрути
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ
Вазова поляна
Връх_Острец
Елин връх
Исторически музей
Клептуза водопад
Клептуза чешма
Клептуза
Клептуза1
Клептуза2
Клептуза3
Клептуза4
Клептуза5
Клептуза6
Клептуза7
Клептуза8
Меандрите на река Рибна
Меандрите
Острец параклис
Острец разкопки
Пашови скали 2
ТИЦ
базар на занаятите
базар на занаятите1
зала информация ТИЦ
зала ТИЦ
зала ТИЦ1
зала ТИЦ2
изложба гоблени
изложбена зала ТИЦ
изложбена зала ТИЦ1
изложбена зала ТИЦ2
изложбена зала ТИЦ3
изложбена зала ТИЦ4
изложбена зала ТИЦ5
изложбена зала ТИЦ6
изложбена зала ТИЦ7
конферентна зала ТИЦ
писани яйца
ТИЦ Велинград
КОНТАКТИ
РАБОТНО ВРЕМЕ

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК

от 8,00 часа до 18, 00 часа

СЪБОТА – от 10,00 часа до 16,00 часа

НЕДЕЛЯ – почивен ден

 

За контакти:

4600 Велинград, пл. Свобода

тел: 0359/58401

факс: 0359/58451

е-mail: icvelingrad@abv.bg

http://tic.velingrad.bg/